Blog Albamarc

La porció esvaïda del Croscat

la-porció-esvaïda-del-croscatLa porció esvaïda del Croscat. Daniel Harris.

Daniel Harris Torres va néixer a Madrid, el 13 d’abril de l’any 1979. A meitat de la seva joventut va recaure a Castellví de Rosanes, un petit poble de la província de Barcelona. Va estudiar Arquitectura Tècnica a la Universitat Pompeu Fabra, al centre Elisava, adscrit a la UPF, de Barcelona. L’any 2000 es va fer càrrec de la televisió del municipi, relatant les notícies i activitats.
Del 2003 al 2007 va crear lletres de cançons per al grup de rock simfònic Esencia, algunes d’elles integrades en el disc La Cultura del Sueño; i un llibre titulat Esencia, inicio de los pequeños detalles. Al 2008 va guanyar el segon premi en el concurs literari Mercè Rodoreda de Castellví de Rosanes amb l’obra Infinit. Al 2009 va guanyar el primer premi en el mateix certamen amb l’obra Les il·lusions d’un aniversari. L’any 2011 va fer una adaptació de guió per a l’obra de teatre Más p’allá que p’acá, estrenada a Madrid a l’abril del mateix any, a la sala TIS i al Centro Joven Sanse.
Al costat de Christian Märtens va escriure l’obra de teatre (de comèdia musical) Muertos y coleando, estrenada al novembre a la sala Caldero de Cobre, Madrid. També ha escrit una comèdia infantil titulada Pedazo de zoo. Al 2012 va participar amb el grup de teatre amateur de Castellví en la representació de l’obra La gata salvatge de Maribel Masip.

Sinopsi:

La porció esvaïda del Croscat és una novel·la d’intriga ambientada en l’època actual i centrada a la ciutat d’Olot, capital de la terra volcànica catalana. La trama per descobrir un assassinat es barreja amb la vida quotidiana i turística de la Garrotxa, entre d’altres llocs. A més de ser una guia sobre les activitats i els escenaris més atractius de la zona, la història és un pols entre la investigació, la superació i el suspens encaminat a lligar allò aparentment dispers. L’evolució dels fets va desgranant interpretacions i arriba a un desenllaç que manté incògnites fins a l’última pàgina.
A la pedrera del Croscat, que és un dels volcans més famosos i visitats de Girona, situat a la comarca de la Garrotxa, es produeix un misteriós assassinat. En Fèlix Somarriega, l’inspector encarregat del cas, primer l’entén com un accident natural, com un despreniment de terra que acaba amb la vida d’un matrimoni, però el seu olfacte el condueix a esprémer altres hipòtesis. Diversos personatges viuen al marge del tràgic succés, entre ells l’Unai, un estudiant d’arquitectura. L’Elvira, la filla dels difunts i hereva del negoci familiar, intenta seguir endavant amb l’ajuda dels seus afins.
Les labors, tradicions i experiències il·luminen la grandesa del territori, que serveix de contrast i suport per als sentiments dispars dels diferents protagonistes.

La nostra resenya:

Aquesta és una entretinguda novel·la ambientada en la ciutat d’Olot, on coneixerem la vida i miracles dels protagonistes d’aquest llibre.
 Ens ha sorprès, agradablement, el relat que ha desenvolupat l’autor mitjançant una ambientació molt acurada en torn als paisatges naturals de la Garrotxa. Amb un estil pulcre i quasi contingut, sense prendre partit per a ningú en especial, farem un recorregut turístic pels bells paratges, tot fent molt d’incís amb l’entorn del lloc i a través d’una veu que ens relata aquesta trama en tercera persona.
 El gran protagonista de la novel·la és l’Unai: un estudiant d’arquitectura a Barcelona i que es veurà obligat en tornar a Olot, ja que els pares no poden ajudar-lo econòmicament en els seus estudis com feien abans. l’Unai, reprèn les antigues amistats de la seva infantesa i també farà un espai per l’amor, ja que coneixerà a una noia, l’Alícia, amb la que començarà una relació sentimental.
 Anirem tenint petites escletxes sobre l’assassinat comès en una parella de la comarca, i a poc a poc ens aniran donant pistes sobre un parell de sospitosos. Sí hem trobat a faltar, com amants de la intriga, fer més incidència en torn dels homicides i de l’assassinat, ja que ens ha semblat que aquest fet ha estat una excusa per presentar-nos una comarca en lloc de relatar-nos una novel·la d’intriga en una zona territorial.
 Igualment hem de dir que ha estat una lectura força addictiva, ja que els personatges estan ben perfilats, el llenguatge és molt ric i la narració està feta molt pulcrament i és per tot això que no hem pogut deixar anar el llibre fins que no l’hem finalitzat.
La porció esvaïda del Croscat està recomanada per a tots aquells lectors que gaudeixin amb narratives on l’entorn és prioritari i que els agradi descobrir nous autors com en Daniel Harris.
0 comentarios